West Park Equalization Facility

Client: Metro Nashville Water Services Department and the Metro Nashville Parks and Recreation Department
Location: Nashville, TN

Metro Nashville Water Services Department retained Hazen and Sawyer to design an equalization facility providing additional storage at the existing storage tank and wet weather pump station site adjacent to West Park and the West Park Pump Station. When complete, the 21-mg tank will be one of the largest closed dome pre-stressed concrete equalization facilities in the United States.

In January 2016, the project was awarded Envision Platinum status. It was the first Envision award of 2016, the first for this kind of project, and also the first awarded in the Southeast.

The final West Park project design includes significant public recreational space, including ballfields, picnic areas, and a playground.

In addition to providing park improvements and wet weather storage of wastewater, the project will create new public space with the construction of a walking trail around the existing tank site that will connect to the city-wide greenway along Richland Creek.

Project Outcomes and Benefits

  • The final design received an Envision Platinum award for sustainable infrastructure, the highest rating of the Envision system.
  • The cost savings associated with putting the storage tank in the existing park funded much needed park upgrades and new recreational facilities.
  • New public space will be incorporated, including a walking trail, a new and innovative playground, a new public use pavilion and a “pocket” urban forest.
  • The design will also result in improved park and greenway linkages, more green space, and increased recreational activities.
  • The design represents more than a 40% reduction in carbon emissions over the life of the project due to reduced materials used and the addition of trees.
  • The playground will also double as a tool in the stormwater mitigation arsenal by use of permeable pavement and a rain garden will minimize runoff and increase infiltration.

For more information on this project, or to discuss a similar project in your area, contact Evan Bowles at ebowles@hazenandsawyer.com